Op bezoek bij Euroglass, fabrikant van ons surfboard testcentrum
Board ‘n Breakfast surfboard testcentrum
Zoals jullie ongetwijfeld al weten, gaat de Board ’n Breakfast dit jaar samenwerken met Euroglass en The Breeze Boardshop. Je kan aan een voordelige prijs een board huren en testen bij het Board ’n Breakfast surfboard testcentrum. Als je zou overgaan tot aankoop, kan je bij de Breeze Boardshop in Blankenberge een customized board bestellen en krijg je de huurprijs terugbetaald.
De surfboards zijn van de hand van Christiaan Bradley en Mark Phipps, beiden Australische shapers die wonen en werken bij Euroglass in Hossegor. Ze hebben allebei een palmares om u tegen te zeggen en shapen voor de beste surfers ter wereld. Wij gingen bij hen langs om te praten over surfplanken, de perfecte quiver én het testcentrum.
Bij Euroglass komt er elke 25 minuten een nieuw surfboard uit de machine gerold. Dit vormt echter enkel maar een startpunt, de shapers hebben nog een halfuur tot een uur werk om het board perfect te shapen.
De perfecte quiver
De perfecte quiver (nvdr, het aantal boards dat je bezit) bestaat volgens Bradley uit vier boards. Allereerst een plank voor kleine, slechte golven zoals de Mosselman, de New Barcelona of een longboard. Daarnaast een veelzijdig board zoals de Viper, de Pie of de Gladiator, waar meer volume in een kleinere plank wordt verwerkt, en waarmee je ook kleinere golven de baas kan. Ook een standaard shortboard waar je in alle condities mee weg kan, verdient een plaats in je collectie en als laatste een board dat 4 tot 8 inches groter is dan een shortboard, voor als het echt groot wordt.
Natuurlijk lukt het niet altijd om op reis te gaan met vier planken: de tip die Bradley ons toevertrouwt is om altijd goed de forecast te bekijken van de regio waar je gaat surfen en op basis hiervan één of twee boards te selecteren uit je quiver.
Dat je een plank kan testen alvorens ze te kopen, is een relatief nieuw gegeven in de surfwereld. Mark Phipps toont zich alvast fan: “Normaal gezien koop je een plank, test je ze en besluit je dan of ze bij jou past of niet. Als ze niet bij je past, verkoop je ze en ga je verder op zoek naar de perfecte plank voor jou.” Met het testcentrum proberen we deze stap over te slaan: je test zoveel planken als je wil en gaat dan pas over tot aankoop. Phipps raadt ook aan om zelfs planken te testen die je misschien niet onmiddellijk zou verkiezen, je kan nog aangenaam verrast worden.
Je eigen board shapen
We vragen ons af wat professionele shapers vinden van het groeiend aantal surfers dat thuis zelf aan het shapen slaat. Zowel Bradley als Phipps vinden het een goede zaak: zo beseffen surfers hoeveel werk en tijd er kruipt in het maken van een surfplank maar het zorgt er vooral voor dat je ook bezig kan zijn met je passie op dagen dat je niet in het water zit. Bradley waarschuwt wel dat het shapen van je eigen board niet mag onderschat worden. Bereid je voor op 3,4, zelfs 10 mislukte planken alvorens je iets hebt waarmee je het water in kan. Zorg er ook voor dat je board extra volume heeft: een hobbyshaper heeft nooit de know how van een professionele shaper.
Phipps geeft nog dit mee: “There’s always been people making their own boards. It’s good for them to experience the process of making their own board. To anyone out there who makes their first board: make sure you keep it, never sell it, never throw it away, no matter how bad it is.”