Foodblog bericht: Indische maaltijd (die we regelmatig maken om SISP te steunen)
Koken en gezond eten zijn terecht ‘in’. Als je er nog eens een goed doel mee steunt, is het helemaal mooi. Wij koken regelmatig Indisch voor onze klanten. Met de opbrengst steunen we de gemeenschap en de school van SISP. We kozen een gerecht dat bij zo veel mogelijk Europese mondjes in de smaak zou vallen. Niet te pikant dus, iets met gehakt zodat kids er ook van smullen en met veel groentjes voor de gezondheidsfans. En we scoren ermee! Vandaar het idee om deze maand de receptjes te verklappen.
Koken staat of valt met pure en goeie verse producten. Maar niet alleen de smaak is belangrijk. Wie gezond eet, voelt zich energieker, is mooier en heeft meer kans om gezond oud te worden. Vertaald naar het leven van een surfer: je bent gebaat bij een goed uithoudingsvermogen, surfen kan tot op late leeftijd als je gezond blijft en tenslotte moeten we gewoon ook af en toe ‘paraderen’ over het strand, dus er een beetje goed uitzien is mooi meegenomen.
Noord Indiase meatballs met spinazie en kaas.
Ik kook bijna altijd op gevoel. Zeker bij deze recepten zijn de hoeveelheden gewoon een indicatie. Ik meet dus niets af. Ontbreekt er een ingrediënt, geen nood, dat zorgt voor variatie. En wees niet zuinig met je kruiden! (zie tip)
Voor de Meatballs
Voor 4 à 6 personen
- 700 gr lamsgehakt, kan je goedkoop kopen bij de Turk in de grotere steden. Of gewoon rund gebruiken, maar weet dat een koe heilig is in India!
- 1 ui fijn geraspt
- half bosje fijngesneden koriander
- half bosje fijngesneden munt
- 3 el bloem of kikkererwt meel
- 2 el gemalen amandel of schilfers
- 3 cm gember
- 3 el citroen sap
- 2 el yoghurt
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl gemalen koriander
- 1 tl zout
- 1 ½ tl garam massala
- 1 tl kaneel
- peper
Meng alle ingrediënten in een kom.
Vorm balletjes van 3 à 4 cm doorsnede.
Bak op een grill (steek dan de balletjes op een metalen spies) of in een pan.
Geef er een partje citroen bij en bestrooi met wat koriander.
Spinazie met kaas (paneer)
Voor 4 personen
- 350 gr paneer (je kan die zelf maken* of kopen in een speciaalzaak of gewoon weglaten)
- 1 ½ el knoflook gember pasta. Gemixte of geraspte stukken gember en look zijn een basis voor veel gerechten uit India. Je kunt dit kopen, instant maken of op voorhand en in de diepvries bewaren
- 1 groene chilipeper
- 4 el water
- 1 ui fijn gesneden
- 600 gr verse spinazie
- zout
- ½ el garam masala
- 4 el room
Bak de kaas en laat uitlekken op keukenpapier.
Begin met knoflook en gemberpasta te bakken, voeg er na een minuut of twee de ui en chilipeper bij. Daarna eventueel beetje water.
Vervolgen de verse spinazie met nog eventueel een klein beetje water.
Wanneer de spinazie gaar is doe je er de room, garam masala en wat zout bij.
Dien op met de blokjes paneer erbovenop.
Vlees en groenten zijn een gezonde combo, maar wie vreest om hongerig van tafel te gaan kan er (Indische) rijst bijgeven. Smakelijk!
*Paneer zelf maken met slechts 2 ingrediënten:
- 6 el citroensap
- 2,2 liter melk
Zet de melk op het vuur. Wanneer de melk kookt, neem je de pan snel van het vuur.
Doe er het citroensap bij en zet de pan weer op het vuur. Roer tot de melk gaat schiften.
Neem de pan van het vuur, laat afkoelen. Giet daarna alles door een kaas-/theedoek. Knijp af, bind de doek af en plaats de kaas voor 8 à 12 uur in de frigo met gewicht op. Ik gebruik vaak 2 borden met een bak bier of fruitsap flessen op.
TIP: wees niet zuinig met je kruiden, koop ze niet in een supermarkt maar in een Turkse winkel. Ik haal vaak mijn kruiden bij Vits-Staelen bij Sint-Jacobs in Gent. Deze, toch wat bizarre winkel is een verborgen parel, Gents erfgoed!