Vegetarische burgers - Board 'n Breakfast

Vegetarische burgers

Vegetarische burgers

Homemade vegetarische burgers

 

Wat minder vlees eten is goed voor je gezondheid en komt ook de planeet ten goede. Genoeg energie en de nodige voedingstoffen binnenkrijgen voor een actief en gezond (surfers) leven blijken de uitdaging. Ideaal, maar niet goedkoop, zijn dan bijvoorbeeld de verse vegetarische burgers van La Vie Est Belle, te koop in de betere natuurwinkels of Bio Planets. Leuk, lekker, gezond en niet duur zijn je zelfgemaakte vegetarische burgers.  Je kan ze gemakkelijk invriezen dus maak er meteen een hele hoop. Zo kan maandenlang smullen dankzij een uurtje in de keuken. Wij kozen twee recepten uit voor jullie:

 

1) vegetarische burger met linzen en kikkererwten

 

Ingrediënten:

  • 500 gr linzen in bokaal
  • 500 gr kikkererwten in bokaal
  • handvol bladpeterselie
  • handvol koriander
  • 1 ei
  • 1 grote lepel broodkruim/paneermeel

-1 grote en fijn geraspte ui

  • 100 gram gemalen kaas (goed stuk Comté kaas is heerlijk)
  • 2 theelepels tandori kruiden
  • wat bloem

 

Meng alle ingrediënten, behalve de helft van de linzen in een kookpot of kom met platte bodem. Pureer handmatig met een stamper tot je alle linzen en kikkererwten fijn hebt gemalen, voeg daarna de rest van de linzen toe en meng alles nog eens goed. Met de hand maak je de burgers, die je even door de bloem haalt vooraleer je ze in genoeg boter of olie bakt. Maak ze ongeveer 2,5 cm dik. Laat ze lang genoeg bakken zodat ook langs binnen gaar zijn.

VARIATIE: Je kan ook een stukje gember mee raspen, doe dit wel heel fijn.

 

2) vegetarische burgers met rode bonen en haver:

 

  • 300 gr rode bonen
  • 2 fijn gehakte sjalotten
  • 1 geraspte wortel
  • 1 grote teen look
  • ½ tl gemalen komijn
  • handvol peterselie met stelen
  • handvol havermout
  • eventueel een ei om alles beter te laten samen kleven
  • watvbloem

 

Bak de look en sjalot in wat olijfolie, voeg na twee minuten de geraspte wortel erbij. Voeg daarna alle ingrediënten samen, meng en maak de burgers met de hand. Maak ze ongeveer 2,5 cm dik en bak in genoeg olie.

 

VARIATIE: Je kan eventueel wat gemalen kaas bijvoegen.