Blog: leer beter golfsurfen met coaching van Roy van Eijk

Board ’n Breakfast maakt je beter: Coaching met Roy van Eijk

Board ’n Breakfast maakt je beter: Coaching met Roy van Eijk

Golfsurfen is de mama der boardsporten en oh wat aanbidden we haar en oh wat vervloeken we haar soms als een boze stiefmoeder. Ons surfniveau klom jarenlang zo spartelend, sukkelend en kabbelend traag omhoog dat we anderen willen sparen van progressie in kabouterpasjes. We geloven heilig in tips van iemand die er meer van weet en daarom geven we iedereen de kans eens een reuzenstap te zetten. Want wie wat beter surft, staat meer op zijn plank en dat betekent meer plezier! Nederlands barrelbeest Roy van Eijk is één van de surfmeesters tijdens onze Coaching Weeks.

Roy is gezellig Hollands luid, super enthousiast en lekker stoked. Die vlam slaat vlot over op zijn leerlingen die hij graag tot grotere golven pusht. Dat Roy het goede voorbeeld kan geven, weet iedereen. Maar dat hij het ook goed kan uitleggen, is minder bekend. “Mijn opleiding Sport en Bewegen gaf me een goede basis over hoe je iets aanleert, al is het bij surfen eerder leerlust dan leerplicht en dat is extra leuk,” lacht Roy. “Specifieke surftraining kreeg ik onder andere in Australië en ik vroeg me altijd al af hoe ik kon doorgeven wat ik zelf leerde. Nu ik me minder op wedstrijden richt en het Surfbenelux team train, kan ik me er meer op focussen.”

Roy werkt samen met zijn vriendin Sophia die filmt terwijl hij met zijn neus op de actie zit. “Aan de hand van Sophia’s beelden maak ik eerst een fiche,” vertelt Roy. “Klopt de basis, peddel je wel correct, hoe doe je een take off, zit je basishouding goed?” Die basis is het vertrekpunt voor verbetering. “We werken eerst aan stijl en snelheid, zorgen ervoor dat je genoeg golven gaat pakken. We kunnen pas stap per stap vooruit.”

Voor de coaching weeks vermijden we de Franse vakantieweken en de weekends, zodat Roy zijn leerlingen naar de juiste spots met weinig volk kan loodsen. “Ik heb niet zo veel surfende vrienden dus een coaching week is voor mij de ideale combinatie tussen fun en weten waar ik sta,” vertelt leerling Dimitri D’Hondt. “Gelukkig was Roys analyse geen al te grote ontnuchtering. Hij geeft tips tussen de golven door en pusht je. Ik ben een beetje te berekend maar daar maakte Roy komaf mee. Gefilmd worden helpt zo veel en Roy’s tips stuwden me verder vooruit. Ik leerde vooral te kijken en te wijzen om mijn plank te laten volgen, al van bij het inpeddelen blijkt dat heel belangrijk.”

Dimitri D’Hondt leerde kijken en wijzen. Met resultaat!

Meester Roy vult aan: “Peddel altijd hard in en je voelt meteen verschil. Zo kun je net iets eerder staan en haal je meer uit de golf. Velen maken te korte pompjes op een te kleine draaicirkel om snelheid te creëren, gebruik de golf van boven tot onder met lange halen en zet je schouders open voor een beter overzicht om de golf aan te vallen. Met tekst alleen uitleg geven is niet simpel dus kom en surf met ons mee!”

Wij sluiten ons bij Roy aan! Wil je graag weten wanneer de volgende coaching kans eraan komt, word dan lid van de Facebook groep.

Tot snel in Labenne,

Anton & Ine